woensdag 21 november 2007

Lifehacking, deel 2

Op dinsdag 13 november vond in Groningen een bijeenkomst plaats van de Lifehacking Academy. Drie 2e-jaars studenten van de opleiding IDM/Media & Informatiemanagement van de Hanzehogeschool mochten gratis naar dit seminar (met dank aan Bart van der Meij en Martijn Aslander). Voorwaarde was wel dat ze er Blogbericht over schreven. Het eerste deel is gepulbiceerd op de website van de betreffende student, namelijk Walter Vos. Hieronder deel 3 van Hilde Oosterwoud.

What the hack is new?

door Hilde Oosterwoud

Via mijn opleiding Informatiedienstverlening en – management (IDM) had ik samen met twee klasgenootjes kaarten gewonnen voor Lifehacking Academy, op voorwaarde van het schrijven van deze blog. Nu ik terugreis in de trein richting huis, pas ik direct mijn leermomenten toe..Getting things done.. Niet wachten met iets wat je direct kunt uitvoeren…Hoewel het inefficiënt is om mijn blog eerst te schrijven op papier en daarna over te typen zitten de woorden nu in mijn hoofd..woorden in de vorm van hippe Engelse termen.

Lifehacking
Afgelopen dinsdag stond Images in het teken van Lifehacking. Van 10:00 tot 17:00 was er de mogelijkheid om door sprekers, lezingen, unconferences en palace of wisdom in aanraking te komen met het bewuster omgaan van informatiestromen en te leren hoe je informatiestress kon vermijden…

Bij aankomst kregen we een stapeltje kaartjes en een klemmetje. Hoe hip. Een echte
Hipster PDA..In mijn beleving is het nog steeds een stapel kaartjes van de Hema..Maar kom op, we gaan met de tijd mee..Na wat gepriegel en advies van medestudent Walter krijg ik het klemmetje op mijn kaartjes, precies op tijd voor de aftrap..Welkom bij Lifehacking!

Schitterend organiseren
Na de plenaire welkomst is het tijd om te kiezen uit de verschillende parallel sessies. Samen met Anne kies ik voor Schitterend Organiseren. Hierbij leer ik dat je de persoon moet zijn waar je mee wilt werken..correctie: “Be the person you want to work with’. Ik kom er al snel achter dat Engelse termen hip zijn..en ik moet natuurlijk wel met mijn tijd mee gaan.

Getting things done
Vervolgens blijven we zitten voor de volgende sessie van Taco Oosterkamp. Een lezing naar aanleiding van het boek ‘Getting things done’ van David Ellen. Het is dé methode om van het vage schuldgevoel af te komen wanneer je last hebt van informatiestress. Het doel is: Volledig opgaan in wat je aan het doen bent en daar zo van genieten dat je niets anders wilt doen…Het ideale leven..ik dwaal af naar mijn lijst van werk wat nog thuis op me ligt te wachten..uren declareren, de afwas, shirtje ruilen bij Hema..Stop! Taco schudt me wakker.. al die rompslomp leidt je alleen maar af!! Op dit moment zit ik hier bij Lifehacking alsof ik dan naar de Hema kan fietsen? Oftewel, al dat werk in je hoofd neem je mee en dat moet er uit om beter te kunnen werken…en nu om beter naar Taco te kunnen luisteren.. Au Taco die zit: “Je hebt het druk? Hoe kun je dan tijd hebben om na te denken over iets wat je nu niet kan doen..” De oplossing? Beter leren omgaan met het onderbewuste door het lezen van Getting things done. De kern: Alles wat intern zit extern maken, zoals het maken van een lijstje, correct me ‘What to do list’. Ik wil meteen naar de boekhandel rennen om het boek te halen maar in december komt de verbeterde Nederlandse versie uit..Toch maar wachten want hoe inefficiënt is het om door het Engelse te worstelen wanneer je weet dat je de Nederlandse versie voor sinterklaas kan vragen?

Personal Branding
Na de pauze is het tijd voor sessie 3: Personal Branding. Helaas hoor ik niets nieuws..Het gastcollege van Bart van der Meij over
Persoonlijk Kennismanagement had inhoud genoeg waardoor ik al wist dat het belangrijk was om te bepalen wat je wou vertellen en wie je doelgroep is bij PB. Een beetje jammer maar het was fijn om te zien dat er voor veel mensen een wereld open ging en enthousiast waren om met een weblog te starten in het kader van PB… Las ik vanochtend niet in Trouw dat Nederland 1 miljoen hobbyschrijvers telt waarbij het populairste genre de weblog is? Succes!


RSS Feeds – Martijn Aslander
Vervolgens schoven we aan bij de presentatie van Martijn Aslander over RSS Feeds. Er ging een wereld voor me open. Dit was interessant. Martijn gaf uitleg hoe je door middel van
Google Reader en RSS Feeds wel 500 websites dagelijks(!) kon bijhouden. Ontzettend handig..De tijd die ik dagelijks kwijt ben door het lezen van andermans blogs, nieuwe vakliteratuur en het nieuws kon ik makkelijk beperken tot een half uur per dag. Anne en ik kijken elkaar even verschrikt aan..Gaat onze baan als informatiespecialist verloren nu al dat researchwerk door Jan en alleman kan worden gedaan? Verder toont Martijn nog wat handigheidjes als Tadalist.com ( ik was net op dreef met mijn papieren ‘What to do lists’). Leerzaam en direct toepasbaar op mijn eigen leven!

Unconference
Tot slot doen we mee aan een open bijeenkomst over het nieuwe leren. Oh nee, ik bedoel met de unconference over het nieuwe leren. In deze sessie kon iedereen zijn of haar mening geven over een onderwerp. Want met zijn allen weet je meer dan alleen..mooi uitgangspunt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de
Einsteingeneratie. De jongeren van deze tijd die alles tegelijk kunnen en het long life learning. Erg interessant. Hoewel we nog lang niet uitgesproken waren werd er aan de deur geklopt dat we moesten eindigen..de bioscoopbezoekers stonden al te wachten.

Na een korte netwerksessie met de overige bezoekers besluiten we op te stappen, een leerzame dag waarbij getoond is dat traditionele congressen niet meer van deze tijd zijn. Ik zie nu al op tegen het jaarcongres donderdag van
NVB in Ede…

2 opmerkingen:

Unknown zei

Leuk verslag!

Ik vraag me opeens af:

Is rss en iGoogle/Netvibes niet een van de eerste dingen die studenten IDM in deze tijd zouden moeten leren? Ik deed de opleiding een paar jaar geleden en toen was RSS/xml net in opkomst maar in 2007 zou je toch verwachten dat het meteen als basis wordt meegegeven?

Misschien IS het al een onderdeel natuurlijk. Ik informeer eigenlijk zomaar...maar ik ben eigenlijk verbaasd dat jullie nog zo verbaasd zijn....

Anoniem zei

Leuk geschreven Hilde! Echt super leesbaar. Bedankt. - Taco Oosterkamp