dinsdag 19 juni 2007

Terugblik op congres 'Digitale bibliotheek'


Het congres ‘De digitale bibliotheek’ van woensdag 13 juni zit er op. Het was me het dagje wel. De hele week was eigenlijk wel een uitputtingsslag. Iedere ochtend vroeg op (zo rond 4.30u) en laat in bed (druk, druk, druk). Dinsdag de 12e juni was ik bijvoorbeeld met de 2e jaars studenten van de opleiding IDM/Media & Informatiemanagement uit Groningen voor 2 werkbezoeken in Amsterdam (maar daar over later meer).

Maar woensdag was toch eigenlijk wel de grote dag. Er is meer dan een half jaar gewerkt aan het boek ‘de digitale bibliotheek’. Een publicatie schrijven met 13 verschillende personen is niet gemakkelijk. Veel verschillende versies van hoofdstukken gezien, het nodige redigeerwerk en veel overleggen met de uitgever HenkVerbooij (Essentials) en mede redactielid Bart van der Meij.

De ochtend van de 13e juni al rond half 5 vertrokken naar Rotterdam (ik kon als dagvoorzitter van het congres natuurlijk niet te laat komen). Tot mijn grote verbazing hadden zo’n 160 personen ingeschreven voor het congres ‘de digitale bibliotheek’. Dat had ik echt niet verwacht. Het onderwerp is toch alweer meer dan 15 jaar oud in Nederland en je zou denken dat iedereen inmiddels wel weet hoe het zit en moet met de digitale bibliotheek. In de zaal een mix van bibliothecarissen en informatiespecialisten uit zowel bedrijfsleven, non-profit als wetenschappelijke sector. Vooral de aanwezigheid van de vele mensen van juridische organisaties viel me op. En ook bijzonder: sommige bibliotheken waren met een groep van zo’n 5 tot 8 collega’s aanwezig. Dat had ik nog niet vaak gezien op een vakbijeenkomst.

Een interessant congres. Inmiddels zijn er verschillende verslagen te lezen op het internet. Uiteraard van de redactie van IK Magazine zelf. Maar ook op de weblog van Wouter ( WoW! Wouter over het Web) die ik die dag voor het eerst heb ontmoet. Wouter heeft zelf een complete lijst aangemaakt van wat er allemaal geschreven is over het congres. Goed werk Wouter!

De presentatie die op mij de meeste indruk heeft gemaakt is die van filosoof Prof. Dr. Jeroen van Hoven. Hij zette me aan het denken over wat een bibliotheek nu eigenlijk is (op dit moment). Misschien wel helemaal niet wat we altijd dachten (vanuit ons aangeleerde denkpatroon). En wat betekent dit voor het concept van de digitale bibliotheek?

Leuke presentatie ook van Stephen Hawthorne van ProQuest. Een persoonlijke kijk op de digitale bibliotheek waarbij hij waarschuwt voor de beperking van Google. Marketing wordt belangrijk (gelukkig, ik ben niet de enige die het zegt). Hij roept op om elkaar op 15 oktober te bellen of te mailen en dan elkaar te vertellen wat we hebben gedaan in het kader van het verkennen van de wereld van de digitale mogelijkheden. Een deel van de zaal wisselt visitekaartjes uit. Ik ben benieuwd wie elkaar die derde maandag in oktober ook daadwerkelijk belt of mailt. Ik heb het in ieder geval in mijn agenda gezet!

De dag eindigt met de uitreiking van het boekje ‘De digitale bibliotheek’ door directeur Jan van den Burg aan de NVB-voorzitter Bas Savenije en de beide eindredacteuren, Bart van der Meij en ondergetekende.

Meer persoonlijke indrukken van het congres volgen komende dagen. Voor nu even genoeg.

Take care
Kees Westerkamp

Oh ja, het boekje is vanaf nu te koop. Bestellen kan rechtstreeks bij de uitgever of bij de boekhandel. Gegevens: De digitale bibliotheek. Redactie: Bart van der Meij en Kees Westerkamp. Uitgever: Essentials, Rotterdam. 192 pagina’s. ISBN 978 90 77 252 05 5. Oh ja, NVB-leden krijgen 15% maar moeten dan wel rechtstreeks bij de NVB bestellen. Bij een online boekhandel bestellen kan natuurlijk ook.

1 opmerking:

Wow!ter zei

Ook dit verslag heb ik toegevoegd aan de de verzameling op de del.icio.us tag.

groet
Wouter