dinsdag 24 januari 2012

De negatieve kant van innovatie

Als gevolg van innovaties, trends en nieuwe ontwikkelingen krijgen we dagelijks te maken met allerlei informatietoepassingen die ons leven beïnvloeden. Maar is dat een goede ontwikkeling?

Studenten van informatiestudies uit Groningen (IDM), Stuttgart (Duitsland)en Vilnius (Litouwen) keken naar de negatieve kanten van innovatie.

Tijdens een workshop voor het internationale vakcongres BOBCATSSS2012, dit jaar in Amsterdam, deden ze aantal testjes met congresdeelnemers uit Noorwegen, Finland, de VS, Zuid-Afrika, Duitsland en Frankrijk. Ze lieten de deelnemers aan den lijve ondervinden dat het verwerken van een beperkte hoeveelheid informatie moeilijker was dan verwacht. In een van de testjes ging om het onthouden van 20 feitjes om die vervolgens te reproduceren. Ook werd er een testje gedaan met multitasking. En daaruit bleek dat mensen niet 2 dingen tegelijkertijd konden uitvoeren.

De workshop was onderdeel van de internationale afstudeerspecialisatie 'Information and Innovation' van de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement aan de Hanzehogeschool Groningen. Dese specialisatie draait van september t/m februari en de presentatie tijdens het internationale congres BOBCATSSS vormt de afsluiting.

groet
Kees

Geen opmerkingen: