dinsdag 10 februari 2009

Een feestje: 'Business Information' van start








Op de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement in Groningen vieren we vandaag een klein feestje. Er is sinds vandaag een nieuwe afstudeerspecialisatie, namelijk ‘Business Information’. Bedacht in 2006 tijdens de herontwikkeling van het onderwijsprogramma van de Groningse IDM. In 2007 en 2008 ontwikkeld en nu, dinsdag 10 februari 2009 eindelijk van start.

De nieuwe specialisatie is ontstaan naar aanleiding van constateringen in én vraag vanuit de markt om meer IDM-afgestudeerden die vanuit een strategisch perspectief naar de interne en externe informatievoorziening van een organisatie kunnen kijken.

Dertien studenten gaan onderzoek doen naar de interne en externe informatievoorziening bij drie externe opdrachtgevers. Aan de hand van de onderzoeksresultaten zullen de studenten een adviesrapport schrijven en aanbevelingen doen over de hoe deze organisaties de informatievoorziening naar medewerkers, klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden het beste kunnen inrichten.

De drie opdrachtgevers zijn het museum Princessehof in Leeuwarden, het advies- en detacheringsbureau Reekx in Groningen en de vakvereniging NVB in Amersfoort. De studenten worden verdeeld in drie groepen die ieder een eigen adviesbureau vormen. Onder leiding van een coach van de Hanzehogeschool Groningen en een externe coach worden de adviesopdrachten uitgevoerd.

Naast het schrijven van het adviesrapport gaan de studenten aan de slag met vakken als e-commerce, strategisch management, debatteren/argumenteren, organisatiekunde, projectmanagement (Prince2 methode) en informatiekunde. Uiteraard is er ook ruimte voor sociale activiteiten. Zo wordt begin maart 2009 een congres in Den Haag bezocht over Mediawijsheid. In juni 2009 organiseert de groep studenten een eigen congres waar ze alle bevindingen presenteren.

De specialisatie loopt tot en met eind juni. Het zijn met name 3e jaars IDM-studenten (oh ja, en één student van de opleiding Communicatiesystemen) die deelnemen. Voor het lesgeven tekenen André Hoeksma (Management & Organisatie), Peter-Jan Hagedoorn (Informatiekunde en Projectmanagement Prince2), Roland Hiemstra (Strategisch Handelen), Lia Dekker (Debatteren/Argumenteren). De coördinatie en coaching is in handen van ondergetekende.

Ik houd u op de hoogte van de vorderingen van onze BUS-studenten (BUS is de interne vakcode voor Business Information).

Groet
Kees Westerkamp

3 opmerkingen:

ricksrommelhok zei

Gefeliciteerd! Dat de eerste rit met de BUS meteen een goeie moge zijn!

Freek Zegers zei

Gefeliciteerd Kees. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen met de nieuwe richting. Dus ik zou zeggen: Keep on posting!

Anoniem zei

veel geleerd