woensdag 11 februari 2009

Digitale recherche van start

Het was me het weekje wel. De aftrap van drie onderdelen waarvan 2 geheel nieuw. Ik schreef al eerder deze week over nieuwe afstudeerpecialisatie 'Business Information'. Vandaag is het nieuwe keuzevak 'Digitale Recherche' van start gegaan.

Keuzevakken zijn kleine onderdelen die studenten in 3e of 4e studiejaar kunnen kiezen als aanvulling op het reguliere programma. Het gaat om een vak dat elders niet in de opleiding wordt aangeboden of een vak dat verdiepend wordt behandeld in de keuzevariant. Deelname aan een keuzevak staat open voor alle studenten van de Hanzehogeschool maar de ervaring leert dat toch vooral personen van het eigen instituut meedoen (in mijn geval het Instituut voor Communicatie & Media).

Voor de IDM-Groningen zijn er dit jaar 2 nieuwe keuzevakken namelijk 'Informatie & Cultureel Erfgoed' en 'Digitale Recherche'. En deze laatste is vandaag dus begonnen.

De eerste groep studenten zijn afkomstig van de opleidingen IDM/Media & Informatiemanagement, Communicatiesystemen, HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Informatica en Communicatie. Onder leiding van collega Bas van Hensbergen en ondergetekende duiken de studenten in de wereld van criminologie, de psychologie van de dader, informatiebeveiliging, ethiek en allerlei vormen van cybercrime. Daarnaast verzorgen enkele mensen uit de dagelijkse praktijk gastcolleges.

De eindopdracht van de studenten is het schrijven van een paper waarin een casus wordt behandeld afkomstig uit de wereld van cybercrime. Daarbij moet gekeken worden naar diverse aspecten zoals ethiek, impact voor de maatschappij, definities, aandacht in de media, rechtzaken (of niet) en jurisprudentie. Ben benieuwd naar de eindresultaten!

Groet
Kees

3 opmerkingen:

Unknown zei

Interessante move, dat keuzevak. Ik ben benieuwd of dat extra studenten zal opleveren. Mij lijkt het een interessant vak in ieder geval!

Anoniem zei

De aandacht die dit onderwerp krijgt vanuit een "Communicatie point of view" is genoeg. Voor ICM studenten wordt er een blikje criminaliteit open getrokken. Externe studenten (ICT en juridisch) ontmoeten nieuwe standpunten. De essay onderwerpen zijn tot nog toe zeer divers! Case-building wordt imho uitstekend ingevuld vanuit het thema.

Anoniem zei

waarom niet:)