maandag 17 augustus 2009

Economische crisis? Ga IDM studeren!

Het was te verwachten en de pers maakt er de laatste weken volop melding van: het aantal inschrijvingen voor het 1e studiejaar aan universiteiten en hogescholen is flink gestegen. Wanneer het economisch minder gaat en/of het aanbod aan banen flink lager is, zoeken veel jongeren hun toevlucht tot studeren.

Kiezen voor een kleine, minder bekende en daardoor minder voor de hand liggende studie kan weleens een interessanter optie zijn dan gaan voor een grote opleiding die jaarlijks veel studenten trekt.

De opleiding IDM ( Informatiedienstverlening en -management ) is zo'n kleine en vrij onbekende studie. En IDM is een opleiding die weinig studenten trekt. Ten onrechte. Vijf redenen waarom kiezen voor een IDM opleiding in deze economische slechtere tijden een interessante keuze is!

1) Er is een tekort aan afgestudeerde IDM-ers. De opleiding IDM leidt op tot informatieberoepen waar al enige jaren veel mensen voor worden gevraagd. Er is een goed aanbod aan interessante banen maar er zijn te weinig afgestudeerden (IDM heeft volgens onderzoeksinstituut ROA uit Maastricht een goed arbeidsmarktperspectief);
2) IDM staat midden in de samenleving! Informatie is hot. Veel bedrijven en instellingen hebben grote informatie- en communicatieproblemen. En die problemen worden de komende jaren alleen maar groter. Veel interessant werk dus voor een IDM-er.
3) De IDM is een afwisselende opleiding! Wie graag veel online is, veel bezig is met sociale media, Googlen leuk vindt, het nieuws en trends volgt en ook nog een speurneus heeft voor informatie is bij de IDM aan het juiste adres.
4) De IDM is een persoonlijke opleiding. We kennen onze studenten en ze kennen ons. Veel begeleiding tijdens je studie, maar ook in het zoeken naar stage-, afstudeerplekken etc.
5) De IDM biedt veel contacten met het werkveld middels werkbezoeken, gastcolleges, bijeenkomsten aan congressen en tijdens netwerken.

In Nederland zijn er 4 IDM opleidingen op Hbo-niveau, namelijk IDM Groningen, IDM Den Haag, IDM Deventer en IDM Amsterdam.

Diverse IDM opleidingen hebben, behalve hun officiële website, ook een Hyves (zoals IDM Den Haag en IDM Groningen) of andere vorm van een community.

Meer informatie niet alleen op bovenstaande websites van de hogescholen maar bij Carrièretijger, Wikipedia en Studiekeuze 1-2-3.

Zie ik je op één van de IDM opleidingen?

Kees Westerkamp
voorzitter Landelijk Overleg IDM Opleidingen

Geen opmerkingen: