vrijdag 21 maart 2008

Landelijk Overleg IDM Opleidingen

Afgelopen woensdagmiddag is er afscheid genomen van Jos van Dijk (IDM Den Haag) als voorzitter van het Landelijk Overleg IDM Opleidingen (LOI). Sinds 2001 zat hij het perodiek overleg van de IDM-opleidingen in ons land voor. Jos is sinds begin jaren '80 werkzaam voor de Haagse IDM (en haar voorlopers BDI en BDA). En dit blijft nog wel enige jaren want het terugtreden van Jos bij het LOI heeft vooral te maken met zijn andere werkzaamheden. Hij is bij de IDM Den Haag afstudeercoƶrdinator en betrokken bij vernieuwing van het IDM-onderwijs. Daarnaast onderzoekt Jos de vrijheid van meningsuiting. Zijn meest recente boek 'Dit kan niet en dit mag niet' verscheen in het voorjaar van 2007 bij Uitgeverij Otto Cramwinckel in Amsterdam.

In zijn periode als voorzitter van het Landelijk Overleg IDM Opleidingen werkte Jos mee aan de totstandkoming van de publicatie 'Kerncompetenties voor de informatieprofessional' en de werkveldconferentie waarbij IDM-opleidingen en vertegenwoordigers uit het werkveld discussieerden over de competenties van de op te leiden IDM-studenten (gehouden in september 2007).

Ondergetekende heeft de 'voorzittershamer' van Jos overgenomen. Het LOI staat voor de schone taak om een halt toe te roepen aan de al jaren dalende instroom van nieuwe studenten op de nieuwe opleidingen. De IDM-opleidingen die er nog zijn (namelijk in Den Haag, Groningen, Deventer, Amsterdam en Breda) zullen hiervoor de handen stevig in elkaar moeten slaan. Een samenwerking met het werkveld is hierbij ook belangrijk. De voorlichting over informatiefuncties, en daarmee dus ook de werving van nieuwe studenten, kan niet alleen de taak zijn van het opleidingsveld! Vele andere arbeidsmarktsectoren weten dit en nu het werkveld van informatiespecialisten nog!

Take care
Kees Westerkamp

Geen opmerkingen: