dinsdag 19 augustus 2008

Schooljaar van start

Maandag 25 augustus gaat het nieuwe schooljaar weer van start. Dan is duidelijk hoeveel eerstejaars studenten beginnen aan de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement.

Ik heb afgelopen week al even gekeken in de lijst met aanmeldingen. Het zijn er ongeveer 25. Dat is iets minder dat vorig jaar. Alhoewel, er is woensdag de 27e augustus nog een laatste open dag bij de Hanzehogechool voor de laatkiezers. En de ervaring leert dat dit nog wel enkele aanmeldingen oplevert.

Ben ook benieuwd hoeveel 1e jaars studenten van afgelopen jaar genoeg studiepunten hebben behaald zodat zij doorkunnen met het 2e jaar. De groep personen die nog opdrachten moest overdoen, en dus vlak voor de zomervakantie van alles en nog wat inleverde, was groter dan het jaar er voor.
Met de 2e jaars gaan we vanaf begin september aan de slag met het lesthema 'Kennis is Macht' waarin we aandacht besteden aan documentmanagement, kennismanagement, informatiekunde en information retrieval.

De 2e jaars van afgelopen studiejaar, en nu dus 3e jaars, gaan nu óf stagelopen óf starten met de invulling van hun vrije ruimte (studieprogramma elders volgen of deelnemen aan keuzevakken binnen ons instituut). Ik ga 4 studenten begeleiden tijdens hun stage. Marlous bij de TROS (bij het TV-programma Vermist), Miranda bij Trip Advocaten, Marcel bij de Universiteitsbibliotheek Groningen en Albert bij Waterleidingmaatschappij Drenthe.

Komend studiejaar gaat ook de nieuwe afstudeerspecialisatie 'Business Information' van start. Van februari tot en met eind juni gaat een groep IDM-ers aan de slag met thema's als 'Informatiekunde', 'Organisatie en Management', 'Projectmanagement' (o.a. Prince2), en 'Strategisch Handelen' en 'Argumenteren en Debatteren'.

Nieuw zijn ook de keuzevakken 'Informatie en Cultureel Erfgoed' en 'Digitaal Rechercheren'. Voor keuzevakken is het ook altijd weer spannend hoeveel studenten hierop intekenen. Bij te weinig intekeningen gaat het keuzevak niet door en/of wordt het helemaal uit het programma gehaald. Gelukkig is er voor beide voorgenoemde keuzevakken een volle klas!

Volop interessante zaken bij een opleiding die helaas te weinig studenten trekt (maar daarover later).

Take care!
Kees

Geen opmerkingen: