woensdag 2 december 2009

Politie Groningen gaat Twitteren. Student IDM is erbij!

De Regiopolitie Groningen staan al enkele jaren bekend om hun voortrekkersrol in ons land op het gebied van digitale informatievoorziening. En dus konden ze niet achterblijven als het gaat om Twitter. De berichtenservice die wereldberoemd werd door bijvoorbeeld het vliegtuigongeluk op de Hudsonriver in New York maar ook de crash van de Turkse Boeing bij Schiphol eerder dit jaar. Want met Twitter kan een doodgewone consument ineens voor verslaggever gaan spelen door online korte berichten te posten op zijn/haar 'profiel' die, als het meezit, gelezen wordt door vele nieuwsgierige personen. En hot news gaat soms sneller via Twitter dan via de reguliere nieuwskanalen!

Maar Twitter wordt ook in toenemende mate ook ingezet door organisaties (bedrijven, uitgevers e.d.) om nieuws te verspreiden en kennis te delen. Een politieorganisatie kon dus niet achterblijven. Al eerder werden nieuwe technische snufjes uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld de Attenderingsservice via de PDA en de inzet van mobiele camera’s. "Met Twitter wil de Groningse politie gebruik maken van nieuwe digitale communicatiemogelijkheden."

Sinds deze week is de Regiopolitie Groningen van start gegaan met een pilot waarbij een viertal buurtagenten en een jeugdagent twitteren over wat ze meemaken. Een interessant project. "De buurtagenten en jeugdagent gaan rechtstreeks communiceren met de bewoners van hun wijk. Dit doen ze door informatie te delen, bijvoorbeeld een getuigen oproep of een vooraf aangekondigde controle. Zogezegd is het middel interactief, de bewoners kunnen dan ook op de berichten van de agent reageren. Op die manier is het voor iedereen mogelijk om samen met de buurtagenten en jeugdagent de leefbaarheid in de wijk te vergroten", aldus een bericht van de Politie.

"Voor het verzenden van de Twitterberichten maken zij [opm.: de agenten] gebruik van een PDA. De Tweets van de buurtagenten worden aangevuld met de pers- en nieuwsberichten die betrekking hebben op de desbetreffende wijken."

De buurtagenten en/of de jeugdagent volgen? Dan kan per wijk via:
Of afzonderlijk via:

West-indische buurt: Andries Nederhoed
Oost-indische buurt: Nico Lefferts
De Hoogte /Selwerderwijk: Jaap Wallinga
heel werkgebied Noord: Fred Wilbrink, jeugdagent
Oosterhaar: Peter Boekweg

Over een half jaar wordt de pilot geƫvalueerd. Dan moet blijken of het voldoende succes is om mee door te gaan. "Dan is een uitbreiding van de wijken, een verlening van de proef of de implementering van Twitter als vast communicatie middel een optie", aldus de Regiopolitie Groningen.

Het leuke voor mij is vooral dat een student van onze opleiding IDM / Media & Informatiemanagement het project als stageopdracht begeleidt. Sociale media zoals Twitter maar ook LinkedIn en Hyves, hebben de laatste jaren een plek gekregen binnen onze opleiding. Deels door ze in te zetten als communicatiemiddel en deels omdat kennisdeling en informatievoorziening voor een belangrijk deel via dit soort kanalen loopt. Werkgevers zijn in toenemende mate op zoek naar stagiaires en afstudeerders die verstand hebben van de werking en inzet van sociale media in de bedrijfsvoering. En bij de opleiding IDM bij je dan op de juiste plek!!

Kees Westerkamp (en ook op twitter)