Ik stelde de vraag overigens niet voor niets. Het thema kennismanagement zit nog steeds in het onderwijsprogramma van de opleiding IDM Groningen waaraan ik als docent verbonden ben. En studenten nemen graag een kijkje bij organisaties die aan kennismanagement doen.
Ik heb het gevoel dat kennismanagement weer aan het terugkeren is op de 'agenda' bij veel organisaties. Dat merk ik aan de aanvragen voor stage- en afstudeerprojecten die de laatste tijd vaak over kennismanagement gaan. Maar ook gesprekken die ik heb met oudstudenten en relaties over dit onderwerp.
Mede door de enorme aandacht voor sociale media is kennisdeling en kenniscreatie weer terug op de dagelijkse agenda van diverse organisaties. Maar ook de drang naar innovatie bij vele Nederlandse organisaties maakt kennismanagement een hot issue!
Ik heb met de studenten van het 4e studiejaar IDM gekeken naar de definitie en ingrediƫnten van een kenniscentrum. En dat was nog niet makkelijk. Er zijn vele boeken en artikelen geschreven over aspecten van kennismanagement maar over een kenniscentrum is niet zo veel te vinden.
Hier wat aandachtspunten mbt tot een Kenniscentrum (KC):
- Met een KC laten we zien welke informatie we in huis hebben;
- Een KC is een knooppunt;
- Een KC is vaak een mooie naam voor iets wat eigenlijk een informatiecentrum is;
- Een KC is een 'hok' waarin mensen zitten die vragen beantwoorden;
- Een (virtueel) kenniscentrum bestaat niet;
- In een kenniscentrum vindt hergebruik plaats;
- Een kenniscentrum helpt je in je leerproces;
- Het internet is een kenniscentrum want er staan bv. filmpjes waar je bepaalde zaken kunt bekijken en waarvan je kunt leren;
- Een kenniscentrum is een plek waar je vragen kunt stellen en je antwoorden krijgt of doorverwezen wordt. En waar je ervaringen deelt;
- Een KC bestaat niet als afdeling. Samenwerkende mensen vormen samen en kenniscentrum. Maar, in alle literatuur die we voorhanden hadden hebben we ook een definitie gevonden: "Een kenniscentrum is een centraal punt in een organisatie waar kennis en ervaring worden verzameld en waarvandaan kennis wordt verspreid voor hergebruik" (Ropes & Stam, 2008).
- Een kenniscentrum als een speciale afdeling binnen een organisatie die kennis en ervaringen verzamelt en weer verspreid;
- Een kenniscentrum die de totale organisatie omvat (bijvoorbeeld een onderwijs- of onderzoeksinstelling).
Concluderend kom ik tot 2 typen kenniscentra:
Nou, vult u zelf maar in. Bent u een kenniscentrum? Of heeft u een kenniscentrum? En vindt u het leuk om studenten te woord te staan? Laat het me dan weten.
Kees Westerkamp
ps. als u nog een interessante literatuurtip hebt over kenniscentra houd ik mij natuurlijk aanbevolen. Dank!
Bronvermelding
Ropes, Donald & Stam, Christiaan (Ed.) (2008). Praktijkgericht Kennismanagement. Den Haag: Boom onderwijs
Boek bestellen bij BOL
Geen opmerkingen:
Een reactie posten