Enkele weken geleden is het studieboek ‘Deskresearch’ verschenen, geschreven door Maarten van Veen en ondergetekende. Nu hoop je natuurlijk dat zo’n boek goed wordt verkocht. In ons geval betekent dit dat diverse hogescholen en universiteiten het boek voorschrijven aan hun studenten.
Je grootste nachtmerrie is dat je op een dag bij De Slegte binnenloopt en je boek voor één euro in de ramsj ziet liggen. Dat moment hoop ik niet mee te maken.
Groot was mijn verbazing dan ook toen een van mijn studenten mij vertelde dat zij ons boek al 2e hands had zien staan op een boekenwebsite. Hoe kon dat nu? Hoe kon een boek dat nog geen 1 week uit was nu al 2e hands worden aangeboden? Van Euro 24,95 voor Euro 15.
Alhoewel ik redelijk geschokt was, vergat ik het incident totdat ik Maarten gisterenavond sprak over het voorval. We vroegen ons wederom af hoe dit toch zo snel kon. Ineens had ik het! Het was wellicht een docent die het boek te koop aanbood. Immers, docenten kunnen van studieboeken gratis beoordelingsexemplaren opvragen om te bepalen of het boek interessant genoeg is voor hun opleidingsprogramma. Wanneer dit niet geval is, verdwijnt zo’n boek meestal in de boekenkast op de docentenkamer om daar af en toe nog eens uit te komen. Maar waarom zou je geen handeltje kunnen opzetten met die beoordelingsexemplaren? Dat levert misschien nog een aardig zakcentje op?
Na het verrichten van wat deskresearch kwam de aap uit de mouw en werd bovenstaande ‘theorie’ bewaarheid. Onze ‘boekverkoper’ werkt voor een hogeschool ergens in het land. Een van zijn collega’s roemt hem om zijn creativiteit en durfheid. Nou, dat wil ik wel beamen! Ach ja, we staan niet voor niets bekend om onze handelsgeest. Misschien moet ik deze collega maar vragen onze manager te worden. Want die hebben we wel nodig. Maarten en ik hebben nog wel meer publiceerplannen de komende jaren!
1 opmerking:
Via RSS kun je op marktplaats je boek monitoren:http://lifehacking.nl/web20/marktplaats-en-rss-geautomatiseerd-zoeken/
Sinds een paar dagen hebben wij een boekje over lifehacking in de winkels liggen, en gratis te downloaden aangeboden. Is dat misschien een optie? Dat wat schaars is en kosten met zich meebrengt verkopen (een papieren boek) en dat was gratis is niets kost om te dupliceren (een e-versie van het boek) gratis ter download aanbieden? Dan bied je de kans om enthousiastelingen het boek te laten promoten en rond te laten mailen. Tot nu toe denk ik dat de verkoop daardoor stijgt!
Een reactie posten