Het rommelt de laatste tijd binnen de normaal zo rustige beroepsvereniging NVB. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Want de NVB staat al jaren bekend als een organisatie waar rust heerst en waar van rommelen meestal geen sprake is. Of vond u soms dat het flamboyante optreden van directeur Jan van der Burg de laatste jaren de nodige stof deed opwaaien? Nou ja, Jan was als directeur nou niet bepaald de rustigste. Je hield van hem of je hield niet van hem. Maar eerlijk is eerlijk, Jan heeft de NVB de laatste jaren wel op de kaart gezet met enkele succesvolle congressen (zoals de NVB-congressen in de Reehorst te Ede en de OCN 2006 en 2004, een nieuwe reeks boeken over ons vakgebied (in samenwerking met Essentials Media) en de korting voor de leden op cursussen bij enkele commerciële partijen.
Nee, als ik het hier heb over de nodige onrust bij de NVB dan doel ik op andere zaken.
Laat ik beginnen met u te vertellen dat Jan al sinds begin dit jaar ziek thuis zit. Dus de onrust van de laatste tijd komt niet van hem of door hem.
Kern van de zaak is dat ik vind dat de NVB als beroepsorganisatie weinig in de landelijke melk te brokkelen heeft. En dat is toch vooral de ‘verdienste’ van het NVB-bestuur. Terwijl ons vakgebied de laatste jaren wordt gekenmerkt door snel opeenvolgende ontwikkelingen, de vakopleidingen in zwaar verkeren en de werkgevers steen en been klagen over het tekort aan gekwalificeerd personeel lijkt voor het NVB-bestuur alles ‘business as usual’.
Van het bestuur van een beroepsvereniging (we hebben het hier wel over een vereniging met zo’n 3000 leden) mag je toch op z’n minst verwachten dat ze over bepaalde zaken een visie hebben? Waar gaat het naar toe? Wat vinden ze van bepaalde ontwikkelingen en vooral van de uitdagingen die deze met zich meebrengen.
Maar nee. Het lijkt er op alsof het bestuur zich al enige tijd heeft teruggetrokken in de bekende ivoren toren. De ophaalbrug wordt af en toe neergelaten. Voor een peperduur organisatieadviesbureau bijvoorbeeld (waarvan het mij nog steeds niet duidelijk is wat ze hebben gedaan voor hun dure centen). Of de inhuur van een officemanager van een prestigieus bureau. Of de aanschaf van ICT-middelen waarover een vernietigend rapport is geschreven. Ik kan niet anders concluderen dan dat de schatkist leeg is.
Ook wacht ik nog steeds op een officiële reactie op een rapport over de knelpunten op de arbeidsmarkt. Een rapport met enkele duidelijke aanbevelingen naar het NVB-bestuur toe.
Nee, de focus in 2008 lag op de OCN die begin oktober in de Amsterdamse RAI werd gehouden. Hét 2-daagse vakcongres (misschien het belangrijkste vakcongres) waar het opvallend rustig was (vergeleken met eerdere jaren). Dat was niet zo verwonderlijk. Voor vele vaste bezoekers kwam het als donderslag uit heldere hemel dat beide feestdagen niet begin november vielen (zoals al diverse jaren zo is) maar dat begin oktober was uitgekozen voor ons mogelijke tripje naar de RAI. Jammer genoeg hoorden we dat vrij laat en zelfs het programma bood begin september onvoldoende houvast om de hele NVB, en andere belangstellenden, naar Amsterdam te lokken. Ik zal u de dramadetails van voor de zomer maar besparen. Het was in ieder geval genoeg om 2 (twee!) bestuursleden van het hoofdbestuur, na herhaaldelijk waarschuwen voor komende problemen rondom de OCN, te doen besluiten op te stappen. Eén van beiden meldt in een digitale nieuwsbrief: "De organisatie van de OCN 2008 was een dieptepunt. Vragen hierover en waarschuwingen vanuit onze kant, zijn vanaf het begin van dit jaar (februari) door het DB [opm. kw: Dagelijks Bestuur van de NVB] in de wind geslagen, niet beantwoord en zelfs afgedaan als onrust stoken". En dat zijn klare woorden richting het zittende bestuur.
Zo hard als gepoogd is door het NVB-bestuur om op het laatste moment nog bezoekers te werven voor de OCN 2008 zo langzaam wordt er gelopen om leden naar de ALV te krijgen die maandag 24 november wordt gehouden. Een ALV die met veel mystiek is omgeven. Diverse leden hebben daar de laatste weken over aan de noodklok gehangen. Hans de Man, penningmeester van Prissma (een afdeling van de NVB) doet op 11 november namens een aantal verontruste leden een aantal interessante constateringen en een oproep.
Ook op andere kanalen uiten leden zich zeer kritisch en zorgelijk over de situatie waarin de NVB en het NVB-bestuur terecht is gekomen. Bijvoorbeeld een oproep op de NVB-group van het sociale netwerk LinkedIn over wat de NVB voor jou nu betekent? Maar ook de actie van enkele leden door het aanmaken van speciale Wiki waarin wordt opgeroepen om de NVB-vereniging met een nieuw bestuur een frisse herstart te geven. Een bestuur dat leiderschap en transparantie toont. Een mogelijk nieuw bestuur lijkt in de coulissen al klaar te staan en vraagt NVB-leden te reageren op diverse interessante stellingen.
Want dat heeft onze NVB wel nodig in een tijd waarin ondanks alle sociale netwerken, eigen verantwoordelijk en eigen ondernemerschap twee zaken centraal staan: Leiderschap en Transparantie! En dat kan mijnsinziens nu alleen met een nieuw bestuur en een frisse start dat vormt geeft aan die transparantie en dat leiderschap!
Ik ben Kees Westerkamp en I approve this message!