donderdag 21 augustus 2008

Gezocht: kleine gemeente voor project van studenten

Op maandag 8 september gaan de eerste lessen bij de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement van start. Voor de 2e jaars studenten begint dan het lesthema 'Kennis is Macht' met als centrale onderwerpen 'Documentmanagement', 'Enterprise Content Management', 'Kennismanagement' en 'Informatiekunde'.

Net als vorig jaar werken de studenten gedurende de 10 lesweken aan een project waarbij een opdracht uit het werkveld centraal. Voor de uitvoering van dit project zijn wij op zoek naar een aantal kleine/middelgrote gemeenten.

De studenten gaan in groepjes (1 groepje per gemeente) een kennis- en informatiescan uitvoeren die uw organisatie inzicht geeft in de stand van zaken rondom uw kennis- en informatiehuishouding.

Het gaat om studenten die voor het eerst in aanraking komen met onderwerpen als documentmanagement, digitalisering en kennismanagement. Ze hebben al wel eerder een analyse gedaan dus ze zijn bekend met het ´doorlichten´ van een organisatie.
Wij zoeken een kleine gemeente omdat we niet willen dat de studenten ´verzuipen´ in de complexiteit van grotere organisaties. Daarvoor zijn ze nog te onervaren. Voor een kleine opdrachtgever lijkt het ons leuk/handig dat ze in een korte tijd en tegen weinig investering een groepje studenten, en onder begeleiding van enkele docenten (waarvan enkelen net het adviesvak uit zijn), een analyse krijgen van hun kennis- en informatiehuishouding. Bovenal moet de opdrachtgever het leuk vinden om met tweedejaars aan de slag te gaan. De scan wordt uitgevoerd door middel van enkele vraaggesprekken en door documentanalyse. Er zal geen gebruik gemaakt worden van organisatiebreed verspreide vragenlijsten (te korte periode)

In de afgelopen jaren hebben we soortgelijke projecten laten doen bij Biblionet Groningen en bij een aantal gemeenten en ondanks de onervarenheid (en dus niet te vergelijken met een adviesbureau) leverde dat toch wel aardige aanknopingspunten op voor die opdrachtgevers.

Het project moet dus niet te complex zijn. Daarom laten we de studenten ook alleen een inventarisatie en analyse doen. Als ze er al enkele aanbevelingen uit kunnen slepen zijn wij al tevreden.

Het project start zo in week 39 (de eerste lessen zijn in week 37). Tijdens de lessen begeleiden wij de studenten in hun acties en bevindingen. Het project zal eind oktober afgerond worden. Voor de uitvoering van het project is het van belang dat de studenten de beschikking krijgen over relevante documenten uit uw organisatie en een aantal gesprekken kunnen voeren met betrokkenen uit uw organisatie. Als opdrachtgever wordt u uitgenodigd aanwezig te zijn bij de eindpresentatie van het project. Afhankelijk van de kwaliteit van het onderzoek kan in overleg een presentie bij u op locatie plaatsvinden.

Heeft u interesse om een groep studenten deze praktijkervaring te bieden, stuurt u dan een e-mail naar themacoördinator b.jousma@pl.hanze.nl. Hij neemt contact met u op.


dinsdag 19 augustus 2008

Schooljaar van start

Maandag 25 augustus gaat het nieuwe schooljaar weer van start. Dan is duidelijk hoeveel eerstejaars studenten beginnen aan de opleiding IDM / Media & Informatiemanagement.

Ik heb afgelopen week al even gekeken in de lijst met aanmeldingen. Het zijn er ongeveer 25. Dat is iets minder dat vorig jaar. Alhoewel, er is woensdag de 27e augustus nog een laatste open dag bij de Hanzehogechool voor de laatkiezers. En de ervaring leert dat dit nog wel enkele aanmeldingen oplevert.

Ben ook benieuwd hoeveel 1e jaars studenten van afgelopen jaar genoeg studiepunten hebben behaald zodat zij doorkunnen met het 2e jaar. De groep personen die nog opdrachten moest overdoen, en dus vlak voor de zomervakantie van alles en nog wat inleverde, was groter dan het jaar er voor.
Met de 2e jaars gaan we vanaf begin september aan de slag met het lesthema 'Kennis is Macht' waarin we aandacht besteden aan documentmanagement, kennismanagement, informatiekunde en information retrieval.

De 2e jaars van afgelopen studiejaar, en nu dus 3e jaars, gaan nu óf stagelopen óf starten met de invulling van hun vrije ruimte (studieprogramma elders volgen of deelnemen aan keuzevakken binnen ons instituut). Ik ga 4 studenten begeleiden tijdens hun stage. Marlous bij de TROS (bij het TV-programma Vermist), Miranda bij Trip Advocaten, Marcel bij de Universiteitsbibliotheek Groningen en Albert bij Waterleidingmaatschappij Drenthe.

Komend studiejaar gaat ook de nieuwe afstudeerspecialisatie 'Business Information' van start. Van februari tot en met eind juni gaat een groep IDM-ers aan de slag met thema's als 'Informatiekunde', 'Organisatie en Management', 'Projectmanagement' (o.a. Prince2), en 'Strategisch Handelen' en 'Argumenteren en Debatteren'.

Nieuw zijn ook de keuzevakken 'Informatie en Cultureel Erfgoed' en 'Digitaal Rechercheren'. Voor keuzevakken is het ook altijd weer spannend hoeveel studenten hierop intekenen. Bij te weinig intekeningen gaat het keuzevak niet door en/of wordt het helemaal uit het programma gehaald. Gelukkig is er voor beide voorgenoemde keuzevakken een volle klas!

Volop interessante zaken bij een opleiding die helaas te weinig studenten trekt (maar daarover later).

Take care!
Kees