woensdag 21 november 2007

Lifehacking, deel 2

Op dinsdag 13 november vond in Groningen een bijeenkomst plaats van de Lifehacking Academy. Drie 2e-jaars studenten van de opleiding IDM/Media & Informatiemanagement van de Hanzehogeschool mochten gratis naar dit seminar (met dank aan Bart van der Meij en Martijn Aslander). Voorwaarde was wel dat ze er Blogbericht over schreven. Het eerste deel is gepulbiceerd op de website van de betreffende student, namelijk Walter Vos. Hieronder deel 3 van Hilde Oosterwoud.

What the hack is new?

door Hilde Oosterwoud

Via mijn opleiding Informatiedienstverlening en – management (IDM) had ik samen met twee klasgenootjes kaarten gewonnen voor Lifehacking Academy, op voorwaarde van het schrijven van deze blog. Nu ik terugreis in de trein richting huis, pas ik direct mijn leermomenten toe..Getting things done.. Niet wachten met iets wat je direct kunt uitvoeren…Hoewel het inefficiënt is om mijn blog eerst te schrijven op papier en daarna over te typen zitten de woorden nu in mijn hoofd..woorden in de vorm van hippe Engelse termen.

Lifehacking
Afgelopen dinsdag stond Images in het teken van Lifehacking. Van 10:00 tot 17:00 was er de mogelijkheid om door sprekers, lezingen, unconferences en palace of wisdom in aanraking te komen met het bewuster omgaan van informatiestromen en te leren hoe je informatiestress kon vermijden…

Bij aankomst kregen we een stapeltje kaartjes en een klemmetje. Hoe hip. Een echte
Hipster PDA..In mijn beleving is het nog steeds een stapel kaartjes van de Hema..Maar kom op, we gaan met de tijd mee..Na wat gepriegel en advies van medestudent Walter krijg ik het klemmetje op mijn kaartjes, precies op tijd voor de aftrap..Welkom bij Lifehacking!

Schitterend organiseren
Na de plenaire welkomst is het tijd om te kiezen uit de verschillende parallel sessies. Samen met Anne kies ik voor Schitterend Organiseren. Hierbij leer ik dat je de persoon moet zijn waar je mee wilt werken..correctie: “Be the person you want to work with’. Ik kom er al snel achter dat Engelse termen hip zijn..en ik moet natuurlijk wel met mijn tijd mee gaan.

Getting things done
Vervolgens blijven we zitten voor de volgende sessie van Taco Oosterkamp. Een lezing naar aanleiding van het boek ‘Getting things done’ van David Ellen. Het is dé methode om van het vage schuldgevoel af te komen wanneer je last hebt van informatiestress. Het doel is: Volledig opgaan in wat je aan het doen bent en daar zo van genieten dat je niets anders wilt doen…Het ideale leven..ik dwaal af naar mijn lijst van werk wat nog thuis op me ligt te wachten..uren declareren, de afwas, shirtje ruilen bij Hema..Stop! Taco schudt me wakker.. al die rompslomp leidt je alleen maar af!! Op dit moment zit ik hier bij Lifehacking alsof ik dan naar de Hema kan fietsen? Oftewel, al dat werk in je hoofd neem je mee en dat moet er uit om beter te kunnen werken…en nu om beter naar Taco te kunnen luisteren.. Au Taco die zit: “Je hebt het druk? Hoe kun je dan tijd hebben om na te denken over iets wat je nu niet kan doen..” De oplossing? Beter leren omgaan met het onderbewuste door het lezen van Getting things done. De kern: Alles wat intern zit extern maken, zoals het maken van een lijstje, correct me ‘What to do list’. Ik wil meteen naar de boekhandel rennen om het boek te halen maar in december komt de verbeterde Nederlandse versie uit..Toch maar wachten want hoe inefficiënt is het om door het Engelse te worstelen wanneer je weet dat je de Nederlandse versie voor sinterklaas kan vragen?

Personal Branding
Na de pauze is het tijd voor sessie 3: Personal Branding. Helaas hoor ik niets nieuws..Het gastcollege van Bart van der Meij over
Persoonlijk Kennismanagement had inhoud genoeg waardoor ik al wist dat het belangrijk was om te bepalen wat je wou vertellen en wie je doelgroep is bij PB. Een beetje jammer maar het was fijn om te zien dat er voor veel mensen een wereld open ging en enthousiast waren om met een weblog te starten in het kader van PB… Las ik vanochtend niet in Trouw dat Nederland 1 miljoen hobbyschrijvers telt waarbij het populairste genre de weblog is? Succes!


RSS Feeds – Martijn Aslander
Vervolgens schoven we aan bij de presentatie van Martijn Aslander over RSS Feeds. Er ging een wereld voor me open. Dit was interessant. Martijn gaf uitleg hoe je door middel van
Google Reader en RSS Feeds wel 500 websites dagelijks(!) kon bijhouden. Ontzettend handig..De tijd die ik dagelijks kwijt ben door het lezen van andermans blogs, nieuwe vakliteratuur en het nieuws kon ik makkelijk beperken tot een half uur per dag. Anne en ik kijken elkaar even verschrikt aan..Gaat onze baan als informatiespecialist verloren nu al dat researchwerk door Jan en alleman kan worden gedaan? Verder toont Martijn nog wat handigheidjes als Tadalist.com ( ik was net op dreef met mijn papieren ‘What to do lists’). Leerzaam en direct toepasbaar op mijn eigen leven!

Unconference
Tot slot doen we mee aan een open bijeenkomst over het nieuwe leren. Oh nee, ik bedoel met de unconference over het nieuwe leren. In deze sessie kon iedereen zijn of haar mening geven over een onderwerp. Want met zijn allen weet je meer dan alleen..mooi uitgangspunt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de
Einsteingeneratie. De jongeren van deze tijd die alles tegelijk kunnen en het long life learning. Erg interessant. Hoewel we nog lang niet uitgesproken waren werd er aan de deur geklopt dat we moesten eindigen..de bioscoopbezoekers stonden al te wachten.

Na een korte netwerksessie met de overige bezoekers besluiten we op te stappen, een leerzame dag waarbij getoond is dat traditionele congressen niet meer van deze tijd zijn. Ik zie nu al op tegen het jaarcongres donderdag van
NVB in Ede…

dinsdag 20 november 2007

Jaarcongres NVB 'Wat mij is bijgebleven', Deel 1

Het is inmiddels al weer bijna een week geleden dat het congres der congressen plaats vond voor informatiespecialisten en bibliothecarissen. Ik doel natuurlijk op het Jaarcongres 2007 van de vakorganisatie NVB. Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot The Place To Be voor iedereen die werkzaam is in de informatiesector. De NVB maakt er ieder jaar weer een fantastische dag van!

Uiteraard was ik ook van de partij. Ik heb echt naar die dag toegeleefd. Dit had vooral te maken met mijn bijdrage van die dag. Ik was er als docent, spreker, panellid van een discussieronde, vertegenwoordiger van de opleiding IDM/Media & Informatiemanagement (Hanzehogeschool Groningen) en namens de NVB Special Interest Group 'Arbeidsmarkt, Imago, Opleidingen en Kwaliteitszorg (AIOK).

Aanvankelijk zou ik die dag meebloggen met Wouter en zijn Bloggers maar uiteindelijk had ik toch te druk. Ik nam mij voor om dan maar in het weekend volgend op het congres wat te schrijven maar lesvoorbereidingen gooide op dat punt ook al roet in het eten. Nu is het dinsdagavond 20 november. Ik heb tijd gehad om wat zaken te laten bezinken en nu zin om er wat over te schrijven. De komende dagen wil ik dat dus ook doen. Onder het motto 'wat mij is bijgebleven' plaats ik de komende dagen enkele bijdragen. Vandaag de eerste!

Studenten IDM/M&I stelen de show tijdens jaarcongres NVB in Ede

Bijgebleven is de aanwezigheid van mijn studenten. Een groep van 21 tweedejaars studenten was naar Ede gekomen. Nadat ze me hadden gesteund tijdens mijn lezing verspreidde de groep zich over de vele congrestracks. Tijdens één van die sessies hebben enkele Groningse IDM-studenten even laten zien dat ze heel wat in hun mars hebben.

Tijdens een lezingencyclus was een spreker uitgevallen wegens ziekte. Dagvoorzitter Bart van der Meij moest improviseren om het gat, voor een zaal vol informatiespecialisten, op te vullen. Enkele studenten zagen hun kans schoon en gingen naar het podium. Ze lieten het, veelal wat oudere publiek, zien hoe zij een project bij de Gemeente Eemsmond op dit moment aanpakken. Inge Ridderinkhof demonstreerde het gebruik van een Wiki om aan een project te werken. Walter Vos liet de bezoekers in de zaal kennis maken met Del.icio.us.

Een prima actie van mijn studenten in een tijd waarin oudere vakgenoten toch al regelmatig klagen over het werk van studenten! Ik ben trots op ze! Een goede promotie dus voor IDM Groningen!

Take care
Kees

Lifehacking, deel 1

Op dinsdag 13 november vond in Groningen een bijeenkomst plaats van de Lifehacking Academy. Drie 2e-jaars studenten van de opleiding IDM/Media & Informatiemanagement van de Hanzehogeschool mochten gratis naar dit seminar (met dank aan Bart van der Meij en Martijn Aslander). Voorwaarde was wel dat ze er Blogbericht over schreven. Het eerste deel is gepulbiceerd op de website van de betreffende student, namelijk Walter Vos. Hieronder deel 2 van Anne Sterenberg.


Help ik kan geen keuze maken uit de mogelijke titels voor deze blog!

door Anne Sterenberg

Op dinsdag 13 november ben ik met twee studiegenoten naar hét lifehacking event geweest in Groningen.
Als student word je natuurlijk voortdurend blootgesteld aan grote hoeveelheden informatie en dingen die je echt moet onthouden. Dit noemen we dan ook wel information overload.
Op het lifehacking event heb ik ook weer grote hoeveelheden informatie te horen gekregen, maar er is belangrijk verschil.
Een van de workshops die ik heb gevolgd heette ‘Getting Things Done’ en dankzij deze workshop, gaat mijn leven er misschien wel anders uitzien!

Dus even terugkomend op mijn titel, in de titel wordt niet verwezen naar het lifehacking event, had ik er boven moeten zetten: ‘Mijn leven gaat drastisch veranderen’ ? Of misschien ‘Help mijn toekomstige baan staat op de tocht’? Of ‘ Mijn naam is Anne, AnneLijstje’? Of citeer ik Martijn Aslander en noem ik mijn blog ‘ De lol van iets ontdekken en delen’? Of uit een andere workshop: ‘Laat nou eens los!’ ? Of uit de workshop Getting Things Done: ‘Rompslomp leidt af’ ‘Wanneer ben ik gelukkig?’ ‘Minddumpen’ Of naar aanleiding van de workshop ‘De magie van RSS’ de titel: ‘Zet die informatieradar aan!’ Of heel saai: ‘Het lifehacking event’, of ingaan op het woordje hacken, want we weten allemaal wel wat dat bij de mensen oproept!

Zo ziet u maar, het leven bestaat uit het maken van keuzes en ik heb er geen kunnen maken.
Maar u begrijpt vast, dat door een keuze te maken uit de lange lijst, die nog langer had kunnen zijn, er mogelijk groot onrecht zou worden aangedaan aan een onderdeel dat niet wordt opgenomen in de titel.
En om alvast een tipje van de sluier op te lichten, ik heb geleerd om te doen wat ik leuk vind!
Wanneer ik kijk naar de hoeveelheid keuzes die we moeten maken in ons leven, vind ik dat ik best een keertje mag overslaan.

Genoeg gepraat, ik zal tot de kern komen.
Het lifehacking event, want daar bent u waarschijnlijk benieuwd naar.
Ook op het lifehacking event moesten keuzes gemaakt worden, er waren namelijk iedere keer drie parallelsessies, de dag werd geopend door Martijn Aslander, een sympathieke man, die ons bekend maakte met wat ‘lifehacking’ nou eigenlijk is. Ik had al enig speurwerk op het internet verricht, waar het op neer komt is dat ‘lifehacking’ iets ontdekken is en dat vervolgens verder vertellen aan anderen. Het gaat daarom om de lol van iets ontdekken en dit vervolgens te delen. Je gaat je leven zo modelleren dat je leeft zoals jij het wilt en je gaat meer doen in minder tijd waardoor je in de tijd die je bespaard de dingen kunt doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Je creëert bewustzijn,

Omdat mijn blog nog langer zou worden dan deze nu al is, tja ik weet niet precies wat de richtlijnen zijn want ik ben geen ‘blogger’ heb ik ervoor gekozen om de voor mijzelf en mogelijk ook voor u twee belangrijkste onderwerpen toe te lichten, maar ik wil u wel als tip geven om ook eens op onderzoek te gaan naar de vele mogelijkheden die RSS u kunnen bieden.

Na de opening heb ik de keuze gemaakt om naar ‘Schitterend organiseren’ te gaan, de spreker hierbij was Marcel Kuhlmann. Er werd begonnen met een filmpje, een heel mooi filmpje als je het mij vraagt. Die zelfs bij mij, een niet enorm emotioneel persoon toch emoties opriepen.
(Het filmpje: Wil jij ook schitteren en de wereld een stukje beter maken?) En als eindboodschap wordt gegeven: ‘Be the person you want to work with’.
Ik herkende in het filmpje dingen waar ik inderdaad over na zou moeten denken en dingen waar ik al over na heb gedacht. Toevallig had ik het de avond voor het event het nog met mijn medestudent Hilde Oosterwoud over dat je toch iets moet toevoegen aan de wereld, je kan hier toch niet alleen leven en verder niks achterlaten? Dit vind ik een vraag waar je best over na mag denken ‘ wat voeg ik toe aan deze wereld’.
We moeten verantwoordelijkheid dragen voor de wereld waarin we leven en het bewustzijn ontwikkelen dat ons bestaan niet gebaseerd is op wat we hebben, maar wie we zijn.

In de presentatie werd vervolgens ingegaan op de vervreemding van elkaar en van het werk. Mensen moeten weer betrokken raken bij het werk, de mens moet centraal staan, niet het systeem.
Dingen die zouden moeten verbinden zijn grenzen geworden, het is als een klok die uit elkaar gehaald is, men weet niet meer hoe laat het is.

Mensen moeten dingen durven los te laten zoals het meten, we willen altijd prestaties meten, alles moet gemeten worden, maar niet alles is te meten, te regelen of op te leggen.
We mochten deze dag ook allemaal twee boeken meenemen, dit vind ik een bijzonder leuk initiatief.
Ik heb gekozen voor een boek over kapitalisme en het boek ‘loslaten als loyaliteit’ , toen ik dit boek doorbladerde moest ik meteen denken aan ‘schitterend organiseren’ vanwege een prachtig citaat dat is opgenomen in het boek:

‘Niet iets proberen vast te houden dus, ook het mooiste niet, juist het mooiste niet. Het steeds proberen los te laten, steeds bijtijds de verwijdering onder ogen zien. Altijd met lege handen durven staan, dan kun je beter vangen als het nodig is’.’ Uit P.F. Thomése, schaduwkind, pag 85.


De volgende spreker waar ik aandachtig naar het geluisterd is Taco Oosterkamp. Hij heeft het gehad over het ‘Getting things done’ principe. Artikelen van de spreker zijn te vinden op Meer Effect.nl.

Het is belangrijk dat men volledig kan opgaan in wat men aan het doen is en daar zo van te genieten dat je niet anders doen wilt.
Helaas leidt rompslomp ons hierbij af, de rompslomp wordt namelijk een steeds groter onderdeel van ons leven waardoor we minder toekomen aan het echte werk.
Dankzij ‘Getting things done’ wordt de rompslomp verminderd.
Planning is een belangrijk onderdeel van het werk, maar we maken ons allemaal druk door meerdere keren over dezelfde taak te denken die uitgevoerd moet worden zonder hier iets mee te doen. Volgens Taco Oosterkamp is ‘je hoofd leegmaken niet simpel, maar wel cool’.
Het probleem is echter dat ons onderbewustzijn ons steeds aan die onuitgevoerde taken herinnerd. Je krijgt hierdoor goede gedachtes op de verkeerde momenten, je denkt na als je in bed ligt en je slaapt achter je bureau.
Daarom hebben we allemaal een 100% betrouwbaar extern systeem nodig. We kunnen dan gaan Minddumpen, dit betekend je hoofd leegmaken en de gedachtes, de taken opnemen in het externe systeem.
Dit kan bijvoorbeeld door het maken van lijstjes, vandaar de mogelijke titel ‘AnneLijstje’, door dingen op te schrijven, hoef je hier niet nogmaals over na te denken, je werkt je lijstje af en zorgt dat de taken worden uitgevoerd. Wanneer je dit niet doet, loop je op een gegeven moment vast. Door het wel te doen, bespaar je tijd, deze tijd kun je weer besteden aan de dingen die je echt leuk vindt.

Taco Oosterkamp gaf ons nog de leuke tip waardoor we tijd kunnen besparen: Type Pilot, Fingertips, dit zijn een soort sneltoetsen, die we in e-mail kunnen gebruiken. Je voert een afkorting in en dan verschijnt de uitgebreide
e-mail die hierbij hoort, we sturen namelijk vaak soortgelijke e-mail, door met fingertips te werken, heb je een soort sjabloon dat verschijnt. Bijvoorbeeld BDH is een mail met de uitleg dat het een beetje druk hier is.
Maar voor studenten is het bijvoorbeeld handig om een standaard ‘bij deze ontvangt u de door mij gemaakte opdracht’ e-mail te hebben. Dit scheelt weer tijd en die kunnen we weer leuk besteden. Kijk daarom maar eens op de websites: Getfingertips en Colorpilot.

Na deze leerzame ervaring kwam ik erachter dat ik zelf al voor een groot deel met lijstjes werk, maar nog niet genoeg. Zo had ik voor deze blog een aantal ideeën, heb ik ze opgeschreven? Nee.
Ik kwam er dus zelf achter dat ik wel dacht, dat is handig, maar mijzelf erop betrapte tijd te verspillen door meerdere malen over hetzelfde na te denken. Maar ik denk dat het een proces is waar je steeds beter in zult worden.

Toen ik thuis kwam, wou ik direct aan de slag gaan met RSS, maar bij de eerste stap die ik binnenzette kreeg ik het slechte nieuws dat mijn trouwe laptop, waar ik al jaren al mijn kennis mee deel er zomaar mee op is gehouden, misschien omdat ik ‘haar’ niet heb meegenomen naar een event voor ons beiden? Voelt ze zich beledigd? Ik had graag mijn nieuwe kennis met haar gedeeld, nu zit ik achter een computer die ergens onder de stoflaag van de zolder is weggehaald en die wel bereid is om te leren. Maar hoe kan dat, het zijn toch de jonkies die zo graag willen leren, of wil stiekem iedereen wel wat weten van de nieuwe ontdekkingen?

Zult u vaker een blog van mij tegenkomen? Ik betwijfel het, tenzij het getting things done principe geweldig uitpakt, anders ben ik bang dat u vaak hetzelfde zult lezen, namelijk druk, druk, druk.

Tot slot wil ik u als tip meegeven om de website Lifehackingacademy te bezoeken, hier kunt u zich opgeven voor het volgende event. Daarnaast is er een community opgericht van het event waar door veel van de bezoekers is geschreven over de besproken onderwerpen.

donderdag 1 november 2007

Manage je persoonlijke informatiestromen!

Wie steeds vaker last begint te krijgen van information overload en information stress moet nodig aan de lifehacking! Lifehacking zult u zeggen? Ja, precies, Lifehacking! Ik moest even wennen aan de term toen Bart van der Meij mij verleden jaar er over vertelde. Het deed me in eerste instantie denken aan een tentenkamp ergens in de Flevopolder waar ICT-nerds 3 dagen lang met elkaar van achter enkele honderden pc's proberen in te breken op mijn digitale leven! Maar gelukkig is het minder ernstig dan ik dacht. Lifehacking biedt oplossingen voor de steeds maar toenemende information overload in mijn persoonlijke leven. Dat doen de mensen van de Lifehacking Academy mij althans geloven! Volgens Filips Jager, één van de initiatiefnemers van de Lifehacking Academy is Lifehacking een mix tussen time- en kennismanagement én persoonlijke ontwikkeling.

Dat trekt mij natuurlijk wel! Hoe ga ik om met mijn steeds voller wordende e-mailbox? Hoe ga ik om met informatiestress? Wat moet ik met social software?

Op dinsdag 13 november biedt de Lifehacking Academy een dag vol spelen, ontdekken en delen tijdens een bijeenkomst in Groningen. Een hele dag verhalen en toepassingen van slimmer om gaan met je persoonlijke informatiestromen! Daarna gaat de Academy toeren door Nederland. Arnhem is de volgende plaats!

Dus als je bewuster wilt omgaan met de informatiestromen in je leven raad ik je Lifehacking aan! Uiteraard kreeg ik ook een uitnoding voor de eerste bijeenkomst van de Academy in Groningen. Maar u raadt het waarschijnlijk al, ik heb teveel te doen om daar bij aanwezig te zijn. Enkele van mijn studenten gaan er naar toe op de voorwaarde dat ze na afloop enkele blogberichten schrijven. Dat is leuk voor die studenten en goed voor mijn time management!

Take care
Kees Westerkamp